احترام به والدین
احترام به والدین
پیامبر اکرم (ص):
هرکس پیشانی مادر را ببوسد ازآتش جهنم محفوظ خواهد ماند،
هرکس پای مادر را ببوسد گویا آستانه کعبه رابوسیده است.
کسی که قبر والدین خود را در روز جمعه زیارت کند، گناهانش بخشیده می شود واز نیکوکاران نوشته می شود.
پیغمبر (صلى الله علیه و آله و سلم ) فرمود حضرت موسى ، عرض کرد خدایا آن رفیق من که شهید شد حالش چگونه است ؟ خطاب رسید او در جهنم است . عرض کرد پروردگارا مگر شهداء را وعده بهشت نداده اى ؟ فرمود چرا ولى او اصرار داشت به آزردن پدر و مادر و من عمل کسى را که ستم بر پدر و مادر روا دارد قبول نمى کنم .
عن على بن الحسین قال جاء رجل الى النبى فقال یا رسول الله ما من عمل قبیح الا قد عملته فهل من توبة فقال رسول الله (صلى الله علیه و آله و سلم ) فهل من والدیک احد حى قال ابى قال فاذهب فبره قال فلما ولى قال رسول الله لو کانت امه .(3)
امام زین العابدین (علیه السلام ) فرمود مردى خدمت پیغمبر (صلى الله علیه و آله و سلم ) آمد و عرض کرد هر گناه زشتى را من کرده ام آیا توبه ام پذیرفته مى شود؟ حضرت فرمود از پدر و مادرت یکى زنده هستند؟ گفت آرى پدرم زنده است . فرمود با او نیکى کن . وقتى که او رفت پیغمبر (صلى الله علیه و آله و سلم ) فرمود اگر مادرش زنده مى بود (گناهش زودتر بخشیده مى شد
آثار دنیوی نیکی به والدین
- مرگ آسان
امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: کسی که دوست دارد خداوند سکرات مرگ را بر او آسان کند، صله رحم کند و به پدر و مادرش نیکی کند.(1)
- طول عمر
«و الله یزید فی العمر.» (2) امام باقر ـ علیه السّلام ـ فرمود: نیکی به پدر و مادر، عمر را زیاد میکند.
- دچار فقر نمیشود
« ... ولم یصبه فی حیاته فقراً ابداً.»(3) در زندگی فقر به سراغ او نمیآید.
- برگشت کردن نیکی به پدر و مادر به خود انسان
در دستورات اسلامی به ما سفارش کردند که به پدر و مادر خود احسان کنید تا فرزندان شما نسبت به شما نیکی کنند، چون این کار یک آموزش عملی است که فرزندانمان از ما میآموزند، لذا امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمودند: به پدرتان احترام کنید که فرزندانتان به شما نیکی کنند.(4)
آثار اخروی نیکی به پدر و مادر
- رضای الهی
وقتی که انسان به پدر و مادر خود احترام میکند و آن ها را از خود راضی میکند، نتیجهاش آن است که خدا هم از او راضی میشود، لذا پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود: «رضای خداوند در رضای والدین است.»(5)
- در سایه عرش الهی
امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: «حضرت موسی ـ علیه السّلام ـ با خداوند مناجات میکرد، یک نفر را دید که زیر سایه عرش الهی است، از خداوند سؤال کرد این چه کسی است که زیر سایه عرش تو قرار گرفته است؟. خداوند فرمود: این کسی است که به پدر و مادرش نیکی کرده است.»(6)
- به جهنّم نمیرود و جایگاهش بهشت است
عن رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ: «لن یدخل النار البارّ بوالدیه.»(7)
یک نفر به حضرت عیسی
(ع) گفت: ای معلّم خیر، مرا به عملی راهنمایی کن که به بهشت بروم، فرمود: تقوای الهی را در آشکار و نهان داشته باش و به پدر و مادرت نیکی کن.(8)
- در بهشت نزدیک انبیاء
پیامبرـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود: «بین انبیاء و نیکی کننده به پدر و مادر یک درجه فاصله است.»(9)
آثار اخروی بیحرمتی به والدین
- عدم غفران الهی
خداوند کسی را که مورد غضب پدر و مادر واقع شده است هر چند هم، طاعت الهی را انجام دهد، نمیبخشد و میگوید: هرکاری میخواهی بکن که من تو را نمیبخشم.(10)
مورد نظر خدا قرار نمی گیرد
پیامبرـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود: «چهار گروه هستند که خداوند در روز قیامت به آن ها نگاه نمیکند: 1) عاق والدین 2) کسانی که منّت سر دیگران می گذارند 3)تکذیب کننده قدر 4) شارب خمر.»(11)
- عدم ورود به بهشت
امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمود: عاق والدین، وارد بهشت نمیشود. «لا یدخل الجنه العاق لوالدیه.»(12)
موسی به خدا عرض کرد: «پروردگارا! فلان دوست شهیدم کجاست؟. خداوند فرمود: در جهنّم است! موسی ـ علیه السّلام ـ عرض کرد: خدایا! مگر خودت وعده ندادهای که شهدا را به بهشت ببری؟. خداوند فرمود: بله، ولی این شخص اصرار بر عقوق والدین داشت و من هیچ عملی را از عاق والدین قبول نمیکنم.»(13)
- عدم استشمام بوی بهشت
نه تنها عاق والدین وارد بهشت نمیشود، بلکه از فاصله دوری از بهشت عبور داده میشود، امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمود: «پیامبرـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمودند: از عاق والدین پرهیز کنید، زیرا بوی بهشت از مسیری هزار ساله استشمام میشود، ولی عاق والدین آن را استشمام نمیکند.»(14)
- عدم قبول نماز
امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمود: «اگر کسی به پدر و مادرش نگاه ظالمانه کند، خداوند نمازش را قبول نمیکند.»(15)
- ملعون
امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمود: «ملعون است ملعون است کسی که پدر و مادرش را بزند، ملعون است ملعون است کسی که عاق والدین میشود.»(16)
)